Pendedahan 'Skandal Terowong Guan Eng' oleh Raja Petra: SPRM buat laporan polis
05:03 Mar 03, 2019  |  By SabahKini2
Pendedahan 'Skandal Terowong Guan Eng' oleh Raja Petra: SPRM buat laporan polis

Menurut Ketua Pesuruhjaya SPRM Mohd Shukri Abdull beliau telah membuat laporan polis atas pendedahan itu. Ini bermakna dokumen itu benar.

SPRM membuat laporan polis susulan kebocoran kertas siasatan pendedahan penulis blog Raja Petra Kamarudin membabitkan projek terowong dasar laut Pulau Pinang yang melibatkan Menteri Kewangan Lim Guan Eng dan beberapa pemimpin kanan DAP.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Mohd Shukri Abdull berkata laporan terbabit dibuat semalam oleh pegawainya namun enggan mengulas lanjut di mana laporan itu dibuat, lapor Utusan Malaysia.

"Yang pasti saya telah meminta beberapa pegawai untuk berbuat demikian semalam," beliau dipetik sebagai berkata ketika dihubungi.

Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad ketika ditemui pemberita  menyifatkan Raja Petra sebagai “seorang pembohong” dan “selalu berbohong”.

Baru-baru ini, beberapa artikel di blog Malaysia Today milik Raja Petra menyiarkan apa yang didakwa sebagai kertas siasatan SPRM berkenaan kes itu yang turut mengaitkan beberapa exco Pulau Pinang.

[ARTIKEL SIRI 1-7 RAJA PETRA BOLEH DI BACA- DARI FAIL SPRM Siri 5: Zarul Menyogok RM22 Juta Untuk Menutup Kes Rasuah Projek Terowong Bawah Laut Pulau Pinang]

 

Antara helaian laporan yang didedah Raja Petra Raja Kamaruddin

Timbalan Ketua Menteri II P Ramasamy dipetik berkata sedia mempertahankan diri di mahkamah jika ada bukti beliau terlibat dalam sebarang salah laku berkenaan projek terowong tersebut.

Sebelum ini Dato' Bahri Pengarah Operasi Khas SPRM pernah melaporkan kepada polis terhadap Raja Petra. Ini bermakna penulisan Raja Petra terhadap SPRM bukan baru.

1 Comment