Tangguh lagi, Peter Anthony dikuarantin, bicara kes disambung 3 Mei
21:04 Apr 19, 2021  |  By SabahKini2
Tangguh lagi, Peter Anthony dikuarantin, bicara kes disambung 3 Mei

Macam biasa tangguh lagi. Cuma alasan kali ini Covid-19. Peguam Peter D. Senthinathan memaklumkan kepada mahkamah bahawa anak guamnya dikenakan perintah kuarantin selama 10 hari bermula 16 hingga 26 April depan.

Perbicaraan kes bekas Menteri Warisan Datuk Peter Anthony yang didakwa atas pertuduhan menggunakan dokumen palsu ditangguhkan lagi pada 3 Mei depan selepas bekas menteri itu menjalani kuarantin kendiri kerana menjadi kontak rapat kepada pesakit COVID-19.

Peguam Datuk D. Senthinathan memaklumkan kepada mahkamah bahawa anak guamnya dikenakan perintah kuarantin selama 10 hari bermula 16 hingga 26 April depan.

“Oleh itu, saya memohon satu penangguhan untuk perbicaraan kes hari ini,” kata peguam itu.

Hari ini sepatutnya hari kelima perbicaraan kes berkenaan dengan saksi pendakwaan kesembilan, bekas Pengerusi ULink Property Sdn Bhd Datuk Abdullah Mohd Said menyambung keterangan.

[ARTIKEL BERKAITAN- Bekas Pendaftar UMS dakwa ditipu Peter, kini diugut untuk sahkan dokumen palsu ]

Bekas Pendaftar UMS dakwa ditipu Peter, kini diugut untuk sahkan dokumen palsu

Timbalan Pendakwa Raya Wan Shaharuddin Wan Ladin berkata dalam keadaan sebegini, beliau tidak membantah permohonan penangguhan itu namun untuk rekod mahkamah, kelima-lima saksi dari Sabah hadir untuk memberi keterangan pada hari ini.

“Saya mohon beberapa tarikh perbicaraan baharu sebagai persediaan sekiranya berlaku kemungkinan pihak-pihak lain perlu menjalani kuarantin terutamanya musim COVID-19.

“Pada tarikh akan datang, pihak kami bercadang untuk memanggil saksi dari Semenanjung iaitu bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak serta memanggil semula bekas Ketua Hakim Negara Tun Zaki Azmi dan Setiausaha Bahagian Perolehan Kerajaan Datuk Seri Hashmuddin Mohamad untuk pemeriksaan balas,” katanya.

[[ARTIKEL BERKAITAN- Tun Zaki buktikan Peter Anthony bolot projek sistem Mekanikal Elektrikal, tipu tuntutan selenggaraan UMS ]

Tun Zaki buktikan Peter Anthony bolot projek sistem Mekanikal Elektrikal, tipu tuntutan selenggaraan UMS

Hakim Azura Alwi kemudian menetapkan 3, 4 dan 19 Mei, 26 dan 27 Julai, 23 dan 27 Ogos, 29 dan 30 Sept, 28 dan 29 Okt serta 15 dan 16 Nov depan sebagai tarikh baharu perbicaraan.

Peter, 50, sebagai Pengarah Urusan Syarikat Asli Jati Sdn Bhd, didakwa melakukan sesuatu pemalsuan kepada surat pejabat Timbalan Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS) bertarikh 9 Jun 2014 dengan memasukkan pernyataan palsu pada tajuk surat itu dengan niat ia digunakan untuk tujuan menipu di pejabat Ketua Setiausaha Sulit kepada YAB Perdana Menteri, tingkat lima, bangunan Perdana Putra, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, Putrajaya antara 13 Jun 2014 dan 21 Ogos 2014.

Dia juga berdepan pertuduhan pilihan iaitu sebagai Pengarah Urusan Syarikat Asli Jati Sdn Bhd telah menggunakan suatu dokumen palsu sebagai tulen iaitu surat pejabat Timbalan Naib Canselor UMS bertarikh 9 Jun 2014 yang mempunyai pernyataan palsu pada tajuk surat itu dan beliau mempunyai sebab untuk mempercayai bahawa dokumen tersebut adalah palsu di tempat dan masa yang sama.

Peter didakwa mengikut Seksyen 468 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara tujuh tahun dan denda serta Seksyen 471 Kanun Keseksaan dan boleh dihukum mengikut Seksyen 465 kanun sama yang membawa hukuman maksimum penjara dua tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

[ARTIKEL BERKAITAN- UMS tak pernah lantik Syarikat Asli Jati milik Peter secara rundingan terus- Bekas NC UMS ]

 

UMS tak pernah lantik Syarikat Asli Jati milik Peter secara rundingan terus- Bekas NC UMS

 

5 Comments