Hujan berterusan di Sarawak dan Sabah sehingga Ahad ini
16:02 Feb 01, 2024  |  By SabahKini2
Hujan berterusan di Sarawak dan Sabah sehingga Ahad ini

MetMalaysia hari ini memaklumkan kawasan terlibat di Sarawak ialah Miri dan Limbang dalam tempoh Sabtu hingga Ahad ini manakala di Sabah membabitkan Sandakan meliputi Telupid, Kinabatangan serta Beluran dan Kudat sehingga Sabtu.

KUALA LUMPUR: Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran hujan berterusan tahap waspada di Sarawak dan Sabah sehingga Ahad ini.

MetMalaysia dalam kenyataan hari ini memaklumkan kawasan terlibat di Sarawak ialah Miri dan Limbang dalam tempoh Sabtu hingga Ahad ini manakala di Sabah membabitkan Sandakan meliputi Telupid, Kinabatangan serta Beluran dan Kudat sehingga Sabtu.

Dalam pada itu, MetMalaysia turut memaklumkan ribut petir, hujan lebat dan angin kencang dijangka berlaku di Pahang, Johor dan Sarawak sehingga petang ini.

Di Pahang membabitkan Pekan dan Rompin, Segamat di Johor; Samarahan (Simunjan), Sri Aman (Sri Aman), Betong, Sarikei, Sibu, Mukah (Tanjung Manis, Daro dan Matu) serta Kapit di Sarawak.

Amaran itu dikeluarkan apabila terdapat tanda-tanda menunjukkan ribut petir dengan intensiti hujan melebihi 20 mm/jam yang hampir atau dijangka berlaku melebihi sejam.

Amaran ribut petir adalah amaran jangka pendek yang sah dalam tempoh tidak melebihi enam jam untuk satu-satu keluaran.

Comment