Apple pintas Microsoft sebagai syarikat terbesar di dunia
16:06 Jun 14, 2024  |  By SabahKini2
Apple pintas Microsoft sebagai syarikat terbesar di dunia

Microsoft kehilangan kedudukan nombor satu, tetapi berjaya menamatkan hari itu dengan sangat tipis di atas dengan penilaian AS$3.27 trilion (kira-kira RM15.41 trilion). Apple berjumlah AS$3.26 trilion (kira-kira RM15.37 trilion).

NEW YORK: Apple pada Rabu lalu merampas kedudukan teratas daripada Microsoft sebagai syarikat terbesar dunia berdasarkan harga saham.

Pengeluar IPhone itu sebelum ini mengumumkan ciri AInya pada pada persidangan pemaju tahunannya pada Isnin lalu.

Apple meluangkan masa untuk merumuskan strategi AI mereka, kehilangan tempat teratasnya yang sudah lama dipegang pada Januari, apabila pelabur memberi ganjaran kepada pelancaran Microsoft produk AI generatif baharu di bawah jenama CoPilotnya.

Selama beberapa jam pada Rabu, Microsoft kehilangan kedudukan nombor satu, tetapi berjaya menamatkan hari itu dengan sangat tipis di atas dengan penilaian AS$3.27 trilion (kira-kira RM15.41 trilion). Apple berjumlah AS$3.26 trilion (kira-kira RM15.37 trilion).

Isnin lalu, Apple melancarkan platform AI baharu yang dipanggil Apple Intelligence yang akan ditambah secara beransur-ansur pada versi baharu sistem pengendalian iOS 18.

Teknologi ini hanya akan tersedia pada perkakasan Apple yang paling canggih, memaksa pelanggan yang berminat membayar harga premium untuk menikmati keupayaan AI.

Penganalisis percaya bahawa kuasa baharu iPhone akan mendorong 1.5 bilion pengguna syarikat itu untuk mengemas kini telefon mereka untuk memanfaatkan ciri AI.

Ketua Pegawai Eksekutif Apple, Tim Cook dalam satu temu bual menjelaskan bahawa syarikat itu menggunakan AI generatif dengan berhati-hati.

"Kami melaksanakannya dengan cara yang kurang berkemungkinan menimbulkan isu mengenai pelanggaran privasi data," katanya kepada podcast, Marques Brownlee, Rabu lalu.

Comment