HRD Corp labur RM3.727b, banyak elemen rasuah dan “tidak patuh prosedur”, mengapa Datuk Shahul CEO korup tidak digantung?
14:07 Jul 06, 2024  |  By SabahKini2
HRD Corp labur RM3.727b, banyak  elemen rasuah dan “tidak patuh prosedur”, mengapa Datuk Shahul CEO korup tidak digantung?

Dah banyak kali dilaporkan rasuah dan salahguna kuasa Datuk Shahul Hameed Dawood CEO HRD Corp sejak Datuuk Saravanan dan V Sivakumar Menteri Sumber Manusia. Apa SPRM dan Kesuma buat? Dah sapu RM3.7b baru tersedar.

‘Terhantuk baru tengadah’ itulah apa yang berlaku terhadap Kementerian Sumber Manusia (Kesuma) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung laporan Ketua Audit Negara, Wan Suraya Wan Mohd Radzi, dalam LKAN 2/2024 bahawa agensi Pembangunan Sumber Manusia Bhd (HRD Corp) yang tidak patuh prosedur tidak menjaga kepentingan dalam mencapai fungsi penubuhan syarikat. 

Drama sudah bermula Menteri Sumber Manusia, Steven Sim mengarahkan KSU membuat laporan kepada SPRM. KSU Kesuma Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud dan Ketua Pegawai Eksekutif HRD Corp, Datuk Shahul Dawood pun datanglah melaporkan kepada SPRM tentang HRD Corp yang “tidak patuh prosedur”.


SPRM terima laporan HRD Corp

SPRM menerusi satu kenyataan semalam mengesahkan telah menerima maklumat serta beberapa dokumen yang berkaitan Laporan Ketua Audit Negara (LKAN 2/2024) terhadap HRD Corp daripada Ketua Setiausaha Kesuma Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud.

SPRM katanya akan meneliti keseluruhan dokumen bagi menentukan sama ada wujud sebarang elemen rasuah, penyelewengan atau salah guna kuasa di bawah Akta SPRM 2009.

"Selain kesalahan jenayah, SPRM juga akan meneliti isu-isu kelemahan tatakelola yang dibangkitkan dalam LKAN 2/2024," menurut kenyataan itu.

PAC sebelum ini turut dilapor mendedahkan sejumlah RM3.77 bilion hasil kutipan levi daripada majikan digunakan Program Latihan HRD Corp untuk melabur dalam pelbagai aktiviti pelaburan yang bukan merupakan matlamat penubuhan agensi itu.

 


Baru sekarang nak siasat Datuk Wira Shahul Hameed Dawood ini. Sampai HRD Corp nak melingkup kerugian. 

 

Apa isu HRD Corp “tidak patuh prosedur”?

Penemuan Audit HDR Corp

12 Penemuan salah penyelewengan HRD Corp. 

Begitu banyak penyelewengan dan salah prosedur dibuat
oleh CEO HRD Corp


Pungutan Levi menurun

Bagaimana dengan pelaburan?

Berapa agaknya komisen mereka bedal?

 

 

 

Pelaburan sejak zaman Menteri Saravanan di sambung ke zaman V Sivakumar
Datuk Wira Shahul ni memang pakar membeli menteri kaum India


Jabatan Audit berpendapat walaupun fungsi utama PSMB adalah berkaitan dengan latihan dan pembangunan sumber manusia, PSMB telah melaburkan sejumlah RM3.727 bilion dalam portfolio laburan setakat 30 Jun 2023. Secara keseluruhannya, pelaburan bon/sukuk, ekuiti dan unit amanah boleh memberi pulangan kepada PSMB.

Bagaimanapun, terdapat 9 transaksi pelaburan mencatatkan kerugian tidak nyata berjumlah RM49.38 juta dengan kerugian tertinggi melibatkan pelaburan ekuiti dalam satu syarikat tersenarai berjumlah RM18.52 juta sehingga Jun 2023. Pengurusan PSMB bertanggungjawab memastikan Pelaburan yang dibuat melalui saringan Panel Pelaburan mengelakkan pelaburan berisiko tinggt bagi nemastikan kepentingan Kerajaan terpelihara.


Persoalannya siapa patut disiasat SPRM?

Jawapannya tentulah Ketua Pegawai Eksekutif HRD Corp, Datuk Shahul Hameed Dawood. Shahul Hameed Dawood pengasas syarikat My Events International Sdn Bhd dilantik CEO sejak April 2020 oleh Datuk Saravanan Menteri Sumber Manusia (Kerajaan PN-BN) ketika itu.

Dalam satu siasatan jawatankuasa PAC mengenai dirinya dan PAC yang melaburkan lebih RM3 billion wang rakyat beliau mengaku  berasal dari India, lahir, bersekolah dan melanjutkan pengajian di Universiti Bharathidasan India. Beliau jelas tidak fasih bercakap dalam Bahasa Kebangsaan dan beliau mengaku dilantik oleh Datuk Seri Saravanan.  


Pegawai HRD Corp disasat PAC juga perlu disiasat SPRM

 

Mengapa Shahul Hameed dilantik Saravanan sedangkan dia tahu Shahul seorang yang sangat lapar?  Lihat cara beliau mengendalikan syarikat pengurusan acaranya My Event yang rakus membolot projek kerajaan sudah mencerminkan dia jika dia menjadi CEO syarikat kerajaan. Apa dia peduli mengenai peraturan dan pekeliling kerajaan. Beliau telah menunjukkan kerakusan itu ketika sebagai CEO HRD Corp.

Siasat juga pegawai kanan bersekongkol dengan Shahul Hameed Dawood ni.

Sabahkini2 antara portal paling banyak melaporkan siapa Datuk Shahul Hameed Dawood ini sebagai CEO syarikat kerajaan paling korup.  Pelantikannya memulakan era HRD Corp paling korup setakat ini. Edisi Siasat juga banyak melaporkan segala macam skandal dalam HRD Corp.

Dari isu memerah duit projek pekerja asing melalui Bestinet,  sapu dana HRD Corp, RM100 juta tuntutan palsu dana insentif Program Penjana Kerjaya, naikkan gaji CEO dan banyak lagi isu kontroversi di Kementerian Sumber Manusia sebelum ini berpunca daripada Saravanan dan Shahul Hameed.

Bertukar kerajaan, menteri dan KSU tidak menggugat kedudukannya sebagai CEO HRD Corp. Beliau sangat kebal. Ilmu ‘penjilatannya’ terlalu tinggi sehingga Menteri PN, BN dan DAP pun tak mampu menyingkirkan susuk tubuh bernama Shahul Hameed Dawood.

Apa yang tidak pernah dilapor mengenai Shahul Hameed Dawood? tetapi SPRM dan Kesuma tak mahu ambil tahu. Mereka mungkin menunggu Laporan Audit Negara barulah bekerja.  Perlu netizen memainkan peranan baru bertindak

 


Shahul Hameed naikkan gaji RM 64,300 sebulan sejak April 2022

Isu pekerja asing: Mengapa Saravanan Menteri KSM pertahan Taikun Bangladesh pemilik Bestinet?

Tiada siapa boleh pertikai hubungan baik Shahul Hameed bapa perasuah pembekal pekerja asing Bangladesh Dato' Sri Aminul Islam bin Abdul Nor pengasas Syarikat Bestinet Sdn Bhd untuk Sistem Pengurusan Berpusat Pekerja Asing (FWCMS) yang kontroversi.

Ogos 2022  enam individu termasuk ketua pegawai eksekutif Bestinet Ismail Mohd Noor direman tiga hari bagi siasatan selepas disyaki menerima rasuah berjumlah antara RM800 hingga RM1,500 sebagai balasan membantu majikan atau ejen dalam proses mendapatkan kuota pekerja asing iaitu 345,861 kuota bagi tempoh Mei hingga 29 Julai 2022.

Rasuah ejen RM1500 'Satu kepala', 345,861 kuota pekerja asing, CEO Bestinet direman SPRM

Isu rasuah  melibatkan 5 pegawai Menteri V.Sivakumar yang digantung kerja adalah kesinambungan pegawai ‘orang dalam’ yang berkait rapat CEO HRD Corp dan Perkeso.

Persoalan besar ialah bagaimana sekian lama Saravanan melindungi Shahul Hameed, Dato' Sri Aminul Isla Abdul Nor, Syarikat Bestinet Sdn Bhd dan CEO Perkeso daripada SPRM. Isu ini berpanjangan sekalipun Menteri baru daripada DAP V.Sivakumar.

Berikut merupakan isu berkaitan yang didedahkan mengenai Datuk Shahul Hameed Dawood CEO HRD Corp, Bestinet dan Saravanan sebelum ini;

14 Feb 2022: - Dato' Sri Aminul, Bestinet saman Malaysiakini, penulis artikel sindiket pekerja Bangladesh

16 Julai 2022:- Isu pekerja asing: Mengapa Saravanan Menteri KSM pertahan Taikun Bangladesh pemilik Bestinet?

20 Julai 2022: - CEO HRD Corp Shahul Hameed ‘Kaki Pau’ naik gaji RM64,300.00!

4 Ogos 2022: - Rasuah ejen RM1500 'Satu kepala', 345,861 kuota pekerja asing, CEO Bestinet direman SPRM

21 Dis 2022:- Kes rasuah Bestinet, HRD Corp, seleweng Penjana Kerjaya RM100 juta bila SPRM heret Saravanan MIC, Shahul Hameed?


PROJEK SKILL PASSPORT

Mei tahun 2023 surat pendedahan  Datuk Rosli Yaakub Ahli Lembaga Pengarah wakil MOF kecoh berhubung cubaan  REMBAT RM159.4 JUTA SETAHUN- PROJEK SKILL PASSPORT.  Datuk Shahul Hameed Dawood CEO HRD Corp melantik Syarikat Neomindz Sdn Bhd milik Gobi Ramasamy dan 50% lagi Jayamohan Parameswaran Madhusoodhenen daripada India (Passport Z 4928810).

ARTIKEL BERKAITAN- SPRM digesa siasat Shahul CEO HRD Corp salahgunakuasa Projek Skill Passport RM159.4 juta kepada syarikat kroni dari India

SPRM digesa siasat Shahul CEO HRD Corp salahgunakuasa Projek Skill Passport RM159.4 juta kepada syarikat kroni dari India

 

 

 

Pengarah pun dari India orang kampung asal CEO HRD Corp

 

Pendedahan surat oleh Datuk Rosli Yaakub Ahli Lembaga Pengarah wakil MOF mengenai Projek Skill Passport ini jelas terdapat salah guna kuasa daripada Datuk Shahul Hameed Dawood, pengurusan HRD Corp dan beberapa BOD yang bersekongkol untuk cubaan merembat RM53,156,772 daripada 4,429,731 pekerja yang berdaftar dengan HRD Corp. 3 kali kemas kini setahun RM 159,470,316 setahun.

Tergamak Datuk Shahul Hameed Dawood tergesa-gesa melakukan cubaan meluluskan projek kepada kroninya daripada negara India (negara asalnya) yang boleh memberi risiko pendedahan data dan rahsia profile pekerja Malaysia kepada pihak asing.

Datuk Rosli Yaakub Lembaga Pengarah HDR Corp ketika itu
membuat laporan PROJEK SKILL PASSPORT.

 

 

Datuk Muhd Khair Razman ini sekarang KSU KKDW

 

 

Kegilaan apakah Datuk Shahul Hameed Dawood ini? Lihat dokumen ini bagaimana beliau mempertahankan Syarikat Neomindz Sdn Bhd dari India ini.

 

Persoalannya apa tindakan Kementerian Kesuma dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia?  Sekarang baru mereka sedar selepas hampir RM4 bilion cuba dilaburkan oleh Shahul Hameed ini tanpa mengikut tata kelola yang betul. Ini satu salah guna kuasa.

Mengapa tidak mengantung Datuk Shahul Hameed untuk siasatan SPRM? Jika tidak beliau akan menganggu siasatan kes.

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment