JANS pastikan permintaan bekalan air mencukupi bagi 30 hingga 50 tahun
19:07 Jul 10, 2024  |  By SabahKini2
JANS pastikan permintaan bekalan air mencukupi bagi 30 hingga 50 tahun

Timbalan Ketua Menteri yang juga Menteri Kerja Raya Datuk Shahelmey Yahya berkata, jumlah permintaan bekalan air yang kian bertambah dari tahun ke tahun menyebabkan kesemua 89 LRA beroperasi pada tahap maksimum kapasiti reka bentuk.

KOTA KINABALU: Jabatan Air Negeri Sabah (JANS) melalui setiap Rancangan Malaysia Lima Tahun (RMLT) sentiasa membuat perancangan pembangunan bekalan air untuk jangka panjang bagi memastikan permintaan bekalan air adalah mencukupi bagi tempoh 30 hingga 50 tahun.

Timbalan Ketua Menteri yang juga Menteri Kerja Raya Datuk Shahelmey Yahya berkata, jumlah permintaan bekalan air yang kian bertambah dari tahun ke tahun menyebabkan kesemua 89 Loji Rawatan Air (LRA) beroperasi pada tahap maksimum kapasiti reka bentuk termasuklah aset-aset sedia ada.

Katanya, faktor-faktor seperti pertambahan penduduk, pembangunan pesat kawasan baharu dan perkembangan aktiviti ekonomi baharu menyebabkan permintaan terhadap bekalan air terawat terus bertambah dan meningkat.

Bagaimanapun jelasnya, JANS juga berdepan dengan cabaran untuk menyediakan fasiliti bekalan air yang mencukupi seperti jaminan ketersediaan sumber air mentah, perubahan iklim cuaca, aset-aset yang kurang mampan dan kadar kehilangan air tidak berhasil yang tinggi.

"Pada masa ini, JANS mempunyai sebanyak 89 LRA di seluruh negeri dengan kapasiti reka bentuk sebanyak 1,534 juta liter sehari (JLH) dengan pengeluaran semasa sebanyak 1,420 JLH. 

"Selain itu, JANS juga menyelia dan mengoperasikan aset-aset air sebanyak tujuh empangan air, 1,126 rumah pam air mentah, air terawat termasuk pam penggalak, 161 set janakuasa dan 1,150 tangki simpanan air di seluruh daerah," katanya.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Dr. Aliakbar Gulasan (ADUN Dilantik) mengenai sasaran yang diletakkan oleh kerajaan supaya Sabah tidak lagi mengalami masalah air pada Persidangan DUN Sabah di sini hari ini.

Shahelmey berkata, melalui Program Pembiayaan Kerajaan Negeri dan Persekutuan, JANS turut melaksanakan beberapa Projek Pembangunan Bekalan Air Jangka Panjang dan berimpak tinggi.

Menurutnya, JANS turut merancang bagi menambah kapasiti bekalan air di daerah-daerah lain mengikut Zon Pantai Barat, Pantai Timur dan Pedalaman Sabah yang disenaraikan dalam Program Peruntukan Persekutuan untuk dilaksanakan dalam Rancangan Malaysia Ke-13 (RMK13).

"Selain merancang dan membina fasiliti bekalan air untuk jangka panjang dan berimpak tinggi, JANS juga melaksanakan projek-projek bagi meluaskan liputan bekalan air di kawasan-kawasan luar bandar seluruh Sabah di bawah Program Bekalan Air Luar Bandar (BALB) Negeri Sabah.

"Ia dilaksanakan melalui Peruntukan Geran Persekutuan Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah (KKDW).

"Pelaksanaan projek-projek dibawah program ini dijangka dapat mencapai sasaran 90 peratus liputan bekalan air terawat bagi kawasan luar bandar di seluruh Sabah menjelang 2035," jelasnya.

Comment